گزارشی از خوشمزه های خیابانی تبریز/ برندی به نام جزبز و جگربارساق برای تبریز!

 

امروزه تورسیم غذایی به عنوان یکی از مهمترین بخش های توریست نقش ویژه ای در جذب گردشگر دارد و آذربایجان با پتانسیل بالایی که در این زمینه داراست به راحتی می تواند جایگاه ویژه ای برای خود بازکند و اهمیت غذاهای خیابانی مثل جزیز، جگر بارساق و یرآلما یومورتا در این میان پررنگ است.

برندی به نام جزبز و جگربارساق برای تبریز!

به گزارش تبریز مدرن به نقل از تبریز بیدار ،آداب و فرهنگ های غذایی ملل مختلف بسته به وضعیت اقلیمی هر منطقه ای با هم تفاوت های عمده دارد و در همین کشور خودمان شاهد هستیم که  نوع خوراک مردم در آذربایجان و گیلان علیرغم آنکه در جوار هم هستند تفاوت عمده ای دارد. با این وجود در سالهای گذشته و گسترش مسافرت ها و گردشگری مردم تبادل فرهنگ ها در همه بخش ها اتفاق افتاده است و این مساله در بخش غذایی پر رنگ تر بوده است. برای همین است که به عنوان نمونه امروز فلافل خوزستانی را به جرات شاید بتوان در تمام نقاط ایران زمین مشاهده کرد و کمتر کسی است که پایش به خوزستان برسد و از این فست فود سالم و مقوی محلی بهره ای نبرد. و یا اگر امروز پیتزا و کباب ترکی را تقریبا در همه جا می بنیم تاثیر صادرات غذایی از طریق توریسم است.

غذاها و فرهنگ غذایی آذربایجانی از دیر باز شهره خاص و عام بوده است و نفوذ کباب بناب، کوفته تبریزی، آبگوشت بزباش و انواع آش ها در فرهنگ غذایی ایرانی ها نشانگر همین مساله است. اما در کنار این موارد ذکر شده بعضی خوراکی های قدیمی و خیابانی در تبریز و آذربایجان وجود دارد که می تواند نام تبریز را بیش از پیش بر زبان ها بیندازد. در هفته های گذشته تصاویری از سفرای آلمان و انگلستان که به منظور گفتگو های اقتصادی راهی تبریز شده بودند در مغازه های « جزبز » فروشی مورد توجه رسانه ها و فعالین فضای مجازی در تبریز قرار گرفت. همین مساله باعث شد تا تلنگری ایجاد شود که این خوراکی قدیمی و خیابانی تبریزی در کنار جگر بارساق و یرآلما یومورتا چه اندازه می تواند در رونق گردشگری تبریز موثر باشد. به همین منظور از آشپزها و فروشنده ها که در این کار هستند باید مساله را در میان می گذاشتم.

جزبز خوری سفیر آلمان

جزبز خوری سفیر انگلیس

راهی بازار تبریز شدم از کنار تیمچه های مختلف گذر کردم تا به مغازه ای قدیمی رسیدم. ورودی مغازه همانند فست فودی های گاز فر را گذاشته و روی شیشه های مغازه نوشته اند جزبز فروشی! داخل که رفتم مساله را با جزبز فروش در میان گذاشتم با روی گشاده و شوق بسیار پذیرایم بود.

Image title

معتقد بود مشتری هایش تنها تبریزی ها و اهالی آذربایجان نیستند و اتفاقا هفته گذشته چند گردشگر فارس زبان از تهران با کنجکاوی به مغازه ام آمدند اول یک بشقاب به عنوان نمونه سفارش گرفتند و گفتند اگر خوشمان نیامد پولش را حساب نمی کنیم اما اگر خوشمان آمد ۱۰ بشقاب دیگر سفارش می گیریم! اتفاقا خوششان آمد و ۱۰ بشقاب خوردند. یا همین چند روز پیش چند گردشگر کره ای به مغازه ام امدند و موقع رفتن با رضایت و خوشحالی اینجا را ترک کردند. از او پرسیدم به نظر شما چرا برای این خوراکی علی رغم اینکه شاید در ابتدای امر  مناسب به نظر نرسد خوشمزه است و از آن استقبال می کنند؟ پاسخ داد چون این خوراکی ها از بطن فرهنگ ما آمده است. از او پرسیدم گلایه ای داری؟ با شرم خاصه  آذریابجانی ها پاسخ داد ؟ در اینجا ما بهداشت را رعایت می کنیم اما متاسفانه مسئولین به جای انکه حمایت کنند محدودیت ها و تذکراتشان بیش از حد است آن اندازه که به ما نظاره گر هستند به فست فودی ها دقت نمی کنند!

Image title

داخل مغازه که شدم زن و مرد جوانی را دیدم با قیافه های امروزی برایم جالب بود که این قشر ها از جامعه هم از این خوراکی استقبال می کنند. معتقد بودند صافی اینجا از فست فودی ها بیشتر است. می گفتند باید به فکر راهکاری بود تا جزبز، جگر بارساق و یرآلما یومورتا را به گردشگران معرفی کرد.  اتفاقا این خوراکی ها خیلی خوشمزه هستند و قطعا از آنها اسقبال خواهد شد.

اما راز تفاوت طعم و عطر این غذای ساده در چیست که همین مواد اولیه یکسان را در مناطق مختلف با ادویه و دستور پختی مخصوص، منحصر به فرد می کند؟ این خوشمزه تبریزی، هر چه هست جایگاه ویژه ای برای تبریزی ها دارد. جزبز در این شهر یک غذای معمولی نیست.

برای خوردن جزبز و جگر بارساق باید راهی بازار تبریز یا محله حیدر تکیه سی در جوار مقبره الشعرا شد. غذایی از مخلوط جگر، جگر سفید روده گوسفند که با وسواس خاص آذربایجانی تمیز و پاکیزه می شود و خوردن آن با دوغ محلی روح تازه به عمق جان آدمی می دهد.

هر چه که هست «جزبز» بهانه خوبی است که بروی در راسته های بازار قدیمی تبریز، «تکیه حیدر»، محله «۴۲ متری» و دیگر محلات قدیمی شهر و از نزدیک با عمق مردم تبریز آشنا شویم و نباید فراموش کنیم بخش مهم گردشگری ارتباط گیری میان انسان هاست و گرنه چه تفاوتی می کند برخی مکان ها در تبریز باشد یا جایی دیگر. انچه مهم است ارتباط گیری میان انسان هاست.

امروزه تورسیم غذایی به عنوان یکی از مهمترین بخش های توریست نقش ویژه ای در جذب گردشگر دارد و آذربایجان با پتانسیل بالایی که در این زمینه داراست به راحتی می تواند جایگاه ویژه ای برای خود بازکند و اهمیت غذاهای خیابانی مثل جزیز، جگر بارساق و ییر آلما یومورتا در این میان پررنگ است.

Image title

21
0

شاید این مطالب را هم دوست داشته باشید

۷ پاسخ

  1. اردبیلی گفت:

    واقعا غذاهای اذربایجان بسیار خوشمزه و دلپذیر هستن
    پیتزا هم غذای سنتی ایتالیایی هاست ولی متاسفانه این پیتزاهایی که در داخل طبخ میشه از زمین تا اسمون با اونا فرق میکنن!
    مستندهاش تو اینترنت هست برید ببینید که چطور برای اماده سازی خمیر پیتزا ایتالیایی ها ماهرانه عمل میکنن! یا پنیر مخصوصی تو دامنه های الپ فراوری میشه که درست مثل پنیر لیقوان خودمونه!
    غذاهای سنتی هر منطقه دستور طبخ مخصوص و اماده سازی منحصر بفرد دارن که کار هر کسی نیس!
    مثلا گوشت کباب ترکی فقط در شرایط مخصوصی باید نگهداری بشه و یا کوفته تبریزی شرایط اماده سازی خودش رو داره!
    شاید اگه مثلا گز اصفهان رو بیارید تو اذربایجان بخواهید درست کنید نمیشه .یعنی اون چیزی که میخوای از اب درنمیاد! چون اب اصفهان با اب اذربایجان یکی نیس!
    تمامی این غذاها به شدت مقوی و پرانرژی هستن و تاثیر شایانی مخصوصا در رشد و ضریب هوشی کودکان دارن!
    وقتی جنتلمن های المانی از این غذاها خوششون میاد باید یکم تو خودمون تجدید نظر کنیم مخصوصا تو خوردن فست فود های الکی و گران قیمت که باعث هدر رفت منابع اقتصادی کشور و رکود در حوزه غذایی مردممون شده!
    غذاهای فست فود قلابی به شدت باعث افت انرژی و سوء تغذیه مردم مخصوصا کودکان میشن!
    باید کافه ها و رستورانهای ستتی که ریشه در فرهنگ خودمون دارن به صورت گسترده با همون فضای صمیمی و بی الایش تجدید بشن
    حتی تو گوشه گوشه شهرهای ایران هنوز چایخونه های قدیمی که محل تجمع مردم بود باید احیا بشن
    مسلما اینجور مکانهای صمیمی نقش بسزایی در دور هم بودن مردم داره!

    3

    1
  2. اردبیلی گفت:

    میگم سفرای المان و انگلیس هم خیلی بامزه شدن تو اون تصویر.واقعا دارن نمک گیر میشن .اگه دو روز دیگه بمونن اینجا مثل خودمون میشن! Razz
    اینه تاثیر فرهنگ ابناء بشر بر یکدیگر ! خیلی حرفهاست اینجا!!!! فقط افراد نکته دان میدونن!

    3

    1
  3. Arash گفت:

    عالیه ولی حیف در بازار یه محل پارکی وحود ندارد و بازار تبریز قرو قاطی هست

    2

    0
  4. الشن گفت:

    یئرآلما یومورتا یئرینده آما کوفته و کابابی تبلیغ الین بااااااا

    3

    0
  5. ناشناس گفت:

    به به جزبز!

    2

    0
  6. سرخابلی گفت:

    به نکته خیلی خوبی اشاره کردی. اتفاقا من چند وقتی هست سفرنامه های یه نفر به اسم مارک وینز رو دنبال می کنم:
    https://www.youtube.com/user/migrationology
    مارک به شهرهای مختلف دنیا سفر می کنه و از غذاهای اون ناحیه برنامه تهیه می کنه. خیلی از شهرداری ها دعوتش می کنن و مثلا یک هفته همه جای شهر رو بهش نشون می دن. از کره جنوبی تا ژاپن و آمریکا و اردن و اروپا گزارش تهیه کرده. آگر همچین کسایی رو دعوت بشن عالیه. فرضا اگه یکی می تونه یه هفته اسکان بده، یکی می تونه یه هفته با ماشین حمل و نقلش رو به عهده بگیره خیلی تو معرفی شهر تاثیر داره.

    6

    0
  7. علیرضابرزگر گفت:

    کلا در هر منطقه ای باید غذاهای محلی همون منطقه در رستورانها سرو بشه .چلوکباب وجوجه وپیتزا رو که همه مردم خوردن.منتها اینگونه عمل کردن یعنی سرو غذاهای محلی رو فقط در چند جا میشه دید از جمله گیلان وآذربایجان .در گیلان در همه رستورانها غذای محلی سرو میشه که اتفاقا خیلی هم خوشمزه اس .توآذربایجان هم فکر کنم اینطوری باشه

    0

    0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

افزودن شکلک

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNo